Jouni Tikkanen selvisi Kimbledonissa toiselle sijalle syksyllä 2000 ja sai voittajilta oman palkinnon.

Kuuluisuuksien galleria: FM Jouni Tikkanen

Seuraavien meriittien perusteella filosofian maisteri Jouni Kalevi Tikkanen valittiin Akateeminen pöytälätkäyhdistys ry:n kuuluisuuksien galleriaan yhdistyksen hallituksen kokouksessa 15. helmikuuta 2005. Päätös oli yksimielinen.

PÖLYn ensimmäinen AKTI-voittaja ja Suuren loppuhuipennuksen mestari Jouni Tikkanen on saavuttanut filosofian maisterin tittelin matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan publiikissa 17.12.2004 pääaineenaan matematiikka (soveltavan matemaatikon suuntautumisvaihtoehto, soveltavan analyysin linja).

Tikkasen Pro gradu -tutkielman aihe oli Muodon säilyttävistä histosplineistä. Tutkielmalle myönnettiin Matematiikan ja tilastotieteen laitoksen johtoryhmän kokouksessa 22.11.2004 arvosana magna cum laude approbatur (Lahtinen–Päivärinta).

Tikkanen on akateemisessa maailmassa teorian lisäksi osoittanut huomattavaa aktiivisuutta eteläsuomalaisessa osakunnassa. Hän on toiminut muun muassa osakunnan apuisäntänä, arkistonhoitajana ja ollut kerhojen toiminnassa mukana.

Lisäksi lehtori, kuten hänet ESOssa tunnetaan, on vietäänyt osakunnan ja alkoholin parissa syntisiä sekä viattomia hetkiä. Nuorena osakuntalaisena hänet vieteltiin viinan saloihin muun muassa vuosijuhlien jälkeisissä kossukinkereissä. Tästä matka jatkui kunnialliseen apteekkarin virkaan, josta vaietaan osakunnan taholta visusti. “Ei niistä (apteekkariajoista) huudella”, kommentoi lehtorin kollega ESOn apteekista.

Humalahakuisuutta tai ei, osallistui Tikkanen osakunta-aikanaan myös Mannerheimintien marssille, jossa siis kisattiin leimojen perässä baarista toiseen. Joukkueen menestyksestä huumautunut lehtori hankki joukkueensa passiin merkinnän myös Hesperiasta – kossuvissy maksoi ainoastaan 48 markkaa. “Jouni maksoi tyynesti”, kertoo sisäpiiriläinen ESOsta. Marssimenestyksestä huolimatta ESOn perinteisessä Kimbledonissa voitot ovat kiertäneet lehtoria.

Eikä aina Tikkanen tarvinnut hämmentyäkseen alkoholia, mandariinitkin riittivät. Esolaisten kilpaillessa mandariininsyönnin nopeusennätyksestä lehtorin matematiikkapää ei voinut uskoa, että joku voi syödä koko hedelmän kahdessa sekuntissa. “No mä oon tosi nopea (paras) syömään mandariineja ja sit ku olin nielassu niin lehtori tunki kädet mun suuhun ku ei uskonut, että olin syönyt kahdessa sekassa koko mandariinin”, kertoo toinen sisäpiiriläinen ESOsta.

Osakunnan piirissä kiirii myös huhu, että lehtori tavoittelisi kuraattorin virkaa. Tätä väitettä tukee kullemma Tikkasen yllätysvierailu osakunnalle maanantaina, eli ystävänpäivänä. Asiantuntevampi pöytäjääkiekkoväki tietää tosin, että maisterismies kävi apteekissa huuhtomassa katkeran Stadinliigan välierätappion alas kurkustaan.

Akateemisessa pöytälätkäydistyksessä Tikkanen on ollut mukana heti alusta. Hän on littynyt yhdistyksen jäseneksi viikon perustamiskokouksen jälkeen, eli 27. helmikuuta 2000. Kyseisenä päivänä tapahtui jäsenistön ensimmäinen laajentuminen, jossa Tikkanen sai jäsennumerokseen 18.

PÖLYn kaikkien aikojen tilastoissa Jouni Tikkanen piti publiikkipäivänään 10:ttä sijaa. Määrittävänä tekijänä on rankingpisteet, joita maisterilla on 757. Turnauksia hän oli pelannut tuohon päivään mennessä 18, jolla hän sijoittuu 11:nneksi aktiivisimmaksi kisakävijäksi yhdistyksen historiassa. Käymistään turnauksista Tikkanen on voittanut puolet, eli yhdeksän.

Kaikkiaan Tikkanen on pelannut 313 ottelua, joista 222 on voittoja, 31 tasapelejä ja 60 tappioita. Maaliero on astronomaalinen 1228–681. Rankingpistekeskiarvo maisterilla on 42,06, mikä on huima saavutus kun huomioi, että turnauksen kakkossijasta saa 43 pistettä.

Tikkasen pelihistoriaan mahtuu mukaan yksi ainoa notkahdus pudotuspelien ulkopuolelle. Tämä tapahtui 7. helmikuuta 2001, kun silloiselle filosofian ylioppilaalle tuli kiire Satakuntalaisen osakunnan mestaruuskisoihin voittamaan kossupulloa. Yhdistyksen arkisto kertoo seuraavaa: “Äärimmäisen tiukassa finaalissa kohtasivat Timo ja Jouni. Vanha kettu Tikkanen oli hakenut turnaukseen kokemusta jo aiemmin. Tällä kertaa tavoitteena oli hänelle ainoastaan voitto. Timo johti ottelua 0–1, mutta kaatui lopussa. SatOn mestaruus Jounille maalein 2–1.”

Muissa ulkopuolisissa turnauksissa Tikkanen ei ole tiettävästi saavuttanut mestaruuksia. Senaatintorilla mitellyt 49. ja 50. Akateeminen Wartti toivat menestystä, mutta kultainen sija kiersi Tikkasen. Suomen pöytäjääkiekkoliiton turnauksissa Tikkanen kiersi ennen PÖLYä Supernovan riveissä – ilman mestaruuksia, kuten PÖLYnkin kanssa. Liiton maratonrankingissa maisteri majailee 81. sijalla käytyään 13 kisaa pistekeskiarvolla 21,69. Tikkanen on ollut parhaimmillaan pöytäjääkiekkoilun SM-kilpailuissa sijalla 18. PÖLYn joukkueessa Tikkanen piti pelipaitaa numerolla 37, koska kyseessä on alkuluku. Alkuun matemaatikko halusi pelinumeron 39 – edellämainituin perustein.

Eräs erikoisuus Tikkasella on PÖLYn tilastoihin livahtanut. AKTI-mestaruudenkin voittanut maisteri ei ole koskaan tehnyt tai päästänyt kymmentä maalia. Ainoastaan kerran hän on pelannut 0–0. Tämä ottelu oli Jaakko Nyrölää vastaan.

Tiikerinsilmäksikin kutsuttu Tikkanen omaa vähintään yhden legendaarisen vastuksen liigan historiassa. Hän on Tuomas Pylkkänen, joka onnistui Tikkasen mestaruuskaudella aiheuttamaan Siilitiellä majailleelle matemaatikolle jopa hiustenlähtöä ja tappioita. Esimerkiksi PÖLYn ensimmäisessä AKTIssa Tikkanen ei onnistunut voittamaan Pylkkästä alkusarjan kolmessa ottelussa kertaakaan – finaalissa kävi toisin.

Akateemisen pöytälätkäyhdistyksen perustajajäsen, filosofian ylioppilas Tuomas Pylkkänen on nähnyt Tikkasen pelaavan AKTI-liigan huipulla. Hän on ehdottomasti sitä mieltä, että Jouni ”Tiikerinsilmä” Tikkanen ansaitsee paikkansa PÖLYn kuuluisuuksien galleriassa. Jättihän matemaatikko aktiivipelaamisen huipulla ollessaan, joten huonoja tuloksia ei Tikkasella ole. Fyysikko Pylkkäsellä on ainoastaan vähän negatiivista sanottavaa maisterista: ”pelasi aika epätasaisesti – minua vastaan.”

Siviilielämässä Tikkanen on työskennellyt viime ajat TeliaSoneralla, jossa omien sanojensa mukaan tulee välttämään hyvästä tuloksesta johtuvat satojen henkilöiden irtisanomiset.

Tikkasen peliuran aktiivisesta jatkumisesta ei ole tietoa.

» Tikkasen menestys PÖLYn turnauksissa tarinoineen
» Tikkasen menestys pöytäjääkiekkoilun SM-kilpailuissa

 
   


© Akateeminen pöytälätkäyhdistys ry, 2000-2005