Kuuluisuuksien galleria / FM Jouni Tikkanen

Tikkasen menestys PÖLYn turnauksissa tarinoineen


AKTI-1: voitto (17 13 1 3 64–25 27 50 0,79)

Pylkkänen voitti runkosarjan tappioitta ja Tikkanen oli toinen.

Sijoitusottelut eivät hetkauttaneet tuloksia, mutta finaalissa Jouni jyräsi Olarin playboyn, Tuomas Pylkkäsen, suoraan kahdessa ottelussa maan rakoon. Jouni Tikkasesta tuli näinollen Akateemisen pöytälätkäliigan ensimmäinen turnausvoittaja. Onnittelut!


AKTI-2: voitto (18 14 2 2 79–27 30 50 0,83)

Pelasimme miehestä mittaa ottavan kolminkertaisen runkosarjan, joka Tikkasen tasaisesti johtaessa tiivistyi Pylkkäsen ja Nyrölän taisteluun finaalipaikasta, joka tulisi suoraan runkosarjan perusteella. Kahden tasapäisen kierroksen jälkeen henkinen mittelö fyysistyi kolmannen kierroksen keskinäiseen otteluun, jonka Pylkkänen vei lukemin 7-2. Matkaan tuli kuitenkin mutka koko sarjan ajan häviöttömän Tikkasen hävitessä ainoan ottelunsa Nyrölälle, päästäen tämän mukaansa finaaliin. Finaalin Tikkanen vei helposti lukemin 7-1, 4-5 ja 6-0.

Näin onnistunut ketunpeli nosti useamman rehelliseen työhön uskovan niskavillat pystyyn ja äänestimme turnauksen nimeksi “Tikkasen taktiikka”.


AKTI-3: voitto (13 12 0 1 56–23 24 50 0,92)

Kuvioita sekoitti myös BCB:stä tuttu Riku Laaka, joka oli saanut Tikkaselta vihiä tapahtumasta. AKTI leviää!

Runkosarjan voiton vei Tikkanen, joka sai play-off-vastustajakseen neljänneksi sijoittuneen Rikun. Tikkanen pudotti Rikun lukemin 4-1 ja 4-3. Pronssi meni runkosarjan sijoituksen perusteella Nyrölälle.

Tikkanen paukutti tapansa mukaan finaalissa Pylkkästä kuin vessan kantta ja vei kotiin jo kolmannen AKTI-voiton lukemin 4-2 ja 3-2 Pylkkäsen imiessä omia maaleja pelkoa herättäneellä edustusjoukkueellaan Satan Avengers.


 

AKTI-4: voitto (18 15 2 1 74–35 32 50 0,88)

Kohtalo ei kuitenkaan suosinut Ekia ja finaalissa olivat Timo ja Tikkanen, joista Tikkanen - tulevan seniorimestarin elkein - pisti Timon (tosin hyvin tiukoissa peleissa) pussiin 2-0.

Sen pituinen se (mela). (huom: meloilla tarkoitettiin Tikkasen tapaa etsiä alaspäinkääntynyt lapa sentterille, jotta hjerppe iskisi tehokkaammin).


AKTI-5: voitto (17 16 1 0 78–14 33 50 0,97)

'Musta hevonen' laukkasi kentälle ensimmäisen kierroksen toisessa ottelussa lämmiteltyään verensä voittamalla Saharin 2-1. Vain Tikkanen kesti tuntemattoman lahjakkuuden painostuksessa.

Toisen ja kolmannenkin kierroksen voitti Tikkanen.

[Tässä kohtaa kirjoittajan on huomautettava, että Tikkasen ainoa pistemenetys runkosarjassa tapahtui “tiukassa” 2-2 tasurissa Nyrölän kanssa, mikä osaltaan varmisti Jaakon pääsyn finaaliin. Nyrölähän menetti pisteen ekalla kierroksella pelatessaan tasan 2-2 Saharin kanssa. Näin hän “sai” (?) kadonneen pisteen takaisn Tikkaselta. (ps. Katkeria sanoja?!)]

Finaaliin siis Tikkanen ja Nyrölä. Homma oli kahdessa ottelussa ohi Tikkasen viedessä ensin 6-2 ja sitten huomattavasti niukemmin 3-2.

Onnittelut tältä kierrokselta menevät seuraavasti: Jouni Tikkanen: 50 pistettä ja papukaijamerkki viidennestä perättäisestä voitosta.


AKTI-6: kolmas (12 9 1 2 60–23 19 37 0,79)

Runkosarja ei sisältänyt varsinaisia yllätyksiä. Tikkaselta Pylkkänen vei ainoan pisteen.

Murskalukemia runkosarjassa mätti erityisesti Tikkanen, joka voitti Kankaanpään 9–5 ja Havun 9–3.

Pleijareiden suurin yllätys koettiin Toivosen pudottaessa aikaisempia akteja hallinneen Tikkasen otteluvoitoin 2–1. Jouni aloitti vahvasti 5–2 upottaen useita senttereitä (kuten tavallista). Toisessa ottelussa granilaisen puolustus koveni eikä Tikkanen onnistunut maalaamaan kuin kerran häviten 1–2. Kolmas ja ratkaiseva ottelu meni Toivoselle 4–3 koneen ja nöyryytyksen näyttellessä tärkeää osaa.


Suuri loppuhuipennus, kevät 2000: mestari (8 8 0 0 34–11 16 x 1,00)

Yllätyksettömät välierät alkoivat Erhlomin taistellessa Tikkasta vastaan jatkoajalle (ratkesi muuten Tikkasen sentterillä). Tikin ja Ekin ottelupari oli pässin lihaa siitä eteenpäin. 5–2, 6–2 ja tyly 4–0 lopettivat kilolaisen etenemisen nöyryytyksistä huolimatta. Tikkanen siis finaaliin.

Finaaliparista ei ole paljoa lohdullista kerrottavaa. Tikkasen sentterit varmistivat helpon 4–0 voiton ottelusarjassa. Timon kone puhui muutaman kerran upeasti ylänurkkiin ja peri ottelua päättyi vain maalin erolla. Näin Tapiolan lukion mestaruuskisoissa kahdesti jaettu pokaali siirtyi yliopistomaailmaan ja Jouni Tikkasen huomaan.

Akateeminen pöytälätkäyhdistys ry onnittelee Jouni Tikkasta AKTI-liigan mestaruudesta!


AKTI-1/7: voitto (14 13 0 1 64–30 26 50 0,92)

Jouni Tikkasen ottelut olivat myös maalirikkaita. Esimerkiksi Pylkkänen ja Aulaskari hävisivät luvuin 3–6 ja Tuominen 3–5.

Mukaan mahtui kolme nollapeliä (kuten Tikkasellakin). Tikkanen latoi 64 maalia.

Tikkanen häviää! Playoffsien eka rundi oli ohimenevä 10 minuutin pyristys. Matemaatikko vei teekkaria kuin pässiä narussa. Tikkaselle voitot 5–2 ja 5–0, mikä tiesi Nyrölälle matkaa laulukoroon.

Finaali alkoikin sitten yllätyksellisesti. Hämmästyttävät härölaukaukset upposivat sekä Toivoselle, että Tikkaselle. Lisäksi kun Tikkasen sentterijyvä ei ollut aivan kohdallaan oli yllätys valmis. Timo voitti 5–2!

Paluu päiväjärjestykseen Ei niin etteikö Tikkanen olisi kerännyt itseään. Tiukkaakin tiukempi 4–3 voitto nosti Tikkasen otteluvoitoissa tasoihin 1–1, mikä aiheutti hienoista kipsiä peliä jo johtaneessa Toivosessa.

Kolmas ja ratkaiseva ottelu oli sitten Tikin juhlaa. Eräässä vaiheessa Jounin neljän maalin johto oli jo niin murskaava, ettei sitä ollut kiriminen vaikka peli päättyikin melko kauniisiin lukemiin 5–3.

Tikkanen voitti siis AKTI-1/7:n Toivosen ollessa tottuneesti toinen.


AKTI-2/8: toinen (15 10 2 3 58–24 22 43 0,73)

Pölyn grand mastereina paikalla olivat vain Pylkkänen, Sahari ja Tikkanen, muut oli lämmin ilta houkutellut mm. suunnistamaan. Pakka oli siis sekoitettu kunnolla ja ilta oli tuova mukanaan yllätyksiä.

Puhe levisi vihreiden rookieiden keskuudessa, että Tikkanen on tänään ns. pehmeä (kuin esim. leipä). Yhdestä pahasta tappiosta huolimatta Tikkanen oli kuitenkin lyömätön.

Katseet kääntyivät Jouni “Hermo” Tikkaseen, joka tunnetaan kovana kirijänä. Laaka, joka oli runkosarjassa pelannut helpon tasapelin, ei venynytkään enää Herttoniemen Häjyn tasolle. Oliko Jouni säästellyt itseään runkosarjassa? Laaka kaatui kahdessa ottelussa yhteismaalein 10–5 saaden pronssin.

Timantinkova finaali oli edessä. Tappioton Uimonen sai vastaansa Tiikerinsilmä-Tikkasen, jonka viileä katse herätti pelkoa katsojissakin. Vastustajalla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin katsoa ja ihmetellä, miten Tikkanen vei ensimmäisen ottelun 3–1. Latautuminen toiseen otteluun oli intensiivinen ja ankara, ja pahoilta silmiltä ja muilta kirouksilta ei vältytty. Kumpi oli Apollo Creed, kumpi Rocky? Eye of the Tiger soi...

Oman tuolin BCB:n tiloista hakenut Uimonen paljastui kaukaa viisaaksi: miehen jääkylmä ote pysäytti pelin ja vei sen asemasodaksi kahden taitopelaajan välille. Sitä oli nautinto seurata mutta tuska pelata. Viiden minuutin jälkeen kumpikin oli onnistunut saamaan kaksi kaunista ja kiistatonta maalia. Uimonen suki partaansa, Tikkasen nähtiin jo nuolaisevan huuliaan. Mutta kuten aina, tipahdus seurasi, ja maalin upottanut Uimonen päästi elokuvallisen huokaisun: hän oli voittanut itsensä: siis jo kaiken.

Jännityksen purkautuminen tappioon oli Tikkaselle liikaa: puolustusasemasta ei ollut nousua, eikä se puolustuskaan oikein toiminut Uimosen juntatessa finaalin voiton lukemilla 5–1. Hengästyneet katsojat saivat todistaa omin silmin, miten mestarikin joutuu välillä nöyrtymään. Joukko hajosi ja hiljainen mestari katosi varjoihin.

Huhu kertoo, että Herttoniemen suunnalta on kuulunut omituista, sahaamiselta kuulostavaa ääntä. Ei kai Tikkanen ole alkanut harjoittelemaan?


AKTI-5/11: neljäs (11 6 1 4 39–24 13 32 0,59)

Tulokset olivat kaiketi vielä jossain määrin tutunoloisia, eli ennakkosuosikit (Timo, Riku ja Jouni) voittivat.

Jouni Tikkanen ei tänään ollut omalla tasollaan tai sitten kaikki muut ovat kehittyneet huomattavasti. Sarjalla 6–1–2 hänelle irtosi vasta runkosarjan kolmas sija. Tappiot tulivat Nyrölälle ja Laakalle, Toivosen kanssa tasan 1–1.

Toisessa parissa mittelivät AKTI-liigan voittojakin napsineet Laaka ja Tikkanen.

Pehmeä Tikkanen Jouni oli pehmeä kuin leipä. Riku näytti hallitsevalle AKTI-mestarille närhen munat (näin symbolisesti). Ensimmäisessä pelissä taululla loistivat tBCB:n junioritähdelle voittolukemat 6–3. Toisessa pelissä Tikkanen ryhdistäytyi ja hävisi säädyllisesti 2–1. Kuppilaparlamentti ihmettelee Tikkasen sentterijyvän hämmentävää hukkumista.


AKTI-8/14: neljäs (12 8 1 3 40–27 17 32 0,70)

Todennäköisempänä uhkana Aulaskarin ja Vihisen playoff-paikoille saapui kuitenkin kaikkien arvailujen äiti, rookiessa vilunväreitä nostattava Herttoniemen herttua, konkari ajalta jolloin dinosauriit maata tassuillaan talloivat, mies jonka kaljanhuuruisissa palavereissa huhuttiin hallitsevan Suomen nopeimman sentterikikan, hallitseva PÖLY-mestari Tiikerinsilmäksikin kutsuttu Jouni Tikkanen!

Tikkanen, joka tunsi kaikkien silmät selässään, hävisi Laakalle 3-4 ja jakoi pisteet Tiaisen kanssa mutta voitti Uimosen 4-3. Kun muut ottelut olivat hillittyjä voittoja kuului Jounille ilman mitään tikitalkia toinen sija. Miten kävisi välierissä, Tikkasen tietäessä Uimosen oppivan tämän temput ja pikku-Rikun joutuessa hullu-Jussin heiteltäväksi??

Eli sitten päästiin pleijareihin, jossa Tikkasen piti sijoittua kolmen parhaan joukkoon, jotta Timo saisi Ismon vastaansa ensi viikon AKTI-liigan huipennuksessa. Vaan toisin kävi...

Tikkanen - Uimonen... spekulaatioiden mysteeri ja vedonlyöjien kauhistus (ei tälläkään kertaa pitkävedossa). Tiukka ensimmäinen ottelu repesi lopussa Uimoselle 5-3, joten Tikkasen piti lisätä kaasua seuraavaan peliin, jotta paikka finaalissa olisi edes lähellä. Timon suureksi harmiksi Tikkanen unohti a) nostaa kytkintä tai b) poistaa käsijarrun. Uimonen voitti toisen ottelun 5-1, mikä kertoo Tikkasen mopon hyytymisestä pahemman kerran. Toisaalta kysymys kuuluukin, että taktikoiko tiikerinsilmä itselleen mieluisampaa pleijarivastusta?

Vaikka Tikkanen ei käynytkään kuin puolissa AKTEista, niin taidot oikeuttivat loppuhuipennukseen. Pientä spekulaatiota voidaan esittää, että oliko lopulta pleijariparitus oikeamielistä. Sääntöjä ainakin noudatettiin.


Suuri loppuhuipennus, syksy 2000: neljäs (9 5 0 4 34–30 10 x 0,55)

Muistaako kukaan kansalaissotaa (eli sisällissotaa (eli punakapinaa (eli tms))) ?! Valkoiset vastaan punaiset. Tänään sitä oli taas tarjoolla... Miten Carl Gustav Tikkanen pärjäisi Valdimir Ilijatsh Uimosta vastaan, yms. Molemmat kansan miehiä, kumpikin poliittisesti kovin neutraali... ei ainakaan näkyvän keskustalainen tai vihreä.

Tiikerinsilmä TM -Tikkanen oli nostanut itsensä suureen loppuhuipennukseen takamustaan paljon liikauttamatta. Hän kävi puolet AKTEista ja haki paikan pleijareihin. Eipä näin päästy suoraan välieriin, mutta Jouni uskoi kykyihinsä ja olihan kannua puolustettava. THC-maljaa ei voinut päästää silmistään... kyllä se mielellään olisi koristeena vielä puoli vuotta. Kuudes sija runkosarjassa näyttää kyllä CV:ssä huonolta - eikä voiteluakaan voi syyttää.

Paikalle ilmestyi kaikki kuusi playoffeihin selvinnyttä pelaajaa: Uimonen, Laaka, Toivonen, Nyrölä, Aulaskari ja Tikkanen. Neljä viimeistä ovat kotijoukkue PÖLY:n edustajia, joten playoffit olivat samalla BCB-PÖLY taistelu.

Playoffit alkoivat ottelupareilla Toivonen-Tikkanen ja Nyrölä-Aulaskari. Aulaskari ja Toivonen olivat yllättävän vaisuja ja hävisivät omat sarjansa suoraan pelein 0-4. Toivonen näytti todellista osaamistaan vielä viimeisen pelin viime hetkillä upottamalla lyhyen ajan sisällä komeasti neljä konetta. Viime hetken herääminen ei kuitenkaan riittänyt. Välieräpareiksi tuli Uimonen-Tikkanen ja Laaka-Nyrölä.

Uimonen-Tikkanen parin peli kulminoitui siihen, saisiko Uimonen hyydytettyä Tikkasen koneen. Hyytyihän se tarpeeksi ja kun Uimonen innostui esittämään monipuolista peliä lämärien siivittämänä niin seuraavat pelit menivät Uimoselle. Vaikka Tikkaselle annetaan kunnia parista komeasta sentterikikasta, niin Uimonen selvisi finaaliin voitoin 4-1.


AKTI-1/15: kolmas (17 12 2 3 63–37 26 37 0,76)

Joka tapauksessa kahdeksan raavasta miestä oli saapunut taistelemaan paikasta auringossa seuraavaan AKTIin asti, joten tiedossa oli kaksi kierrosta tiukkaa vääntöä. Heti ensimmäisellä kierroksella nähtiin, että palaset olivat sekaisin sekä monella pelaajista että pölyn sisäisessä järjestyksessä. Pasi "joo en ole harjoitellut yhtään" Vihinen pesi kaikki vanhat parrat selvin numeroin häviten vain Jouni "vain kuolevainen ilman senttereitä" Tikkaselle.

Muuten toisella kierroksella palattiin takaisin tuttuun päiväjärjestykseen. Tikkanen menetti vain pisteen ensimmäisen kierroksen tapaan ja vei näin ansaitusti runkosarjan itselleen.

Playoffeissa nähtiin sitten kauden 2001 suurin paukku. Itse mestari Tikkanen osoitti kuolevaisuutensa ilman pelättyä sentterikikkaansa ja hävisi kolmessä ottelussa Jaakolle yleisön tuesta ja "hyvistä" neuvoista huolimatta. "Tikkanen vaihda boxiin! Jaakko ei osaa pelata boksia vastaan! Mäki tein niin ja sain pelattua tasan! Miten sä voit hävitä!". On se hienoa huomata, ettei punaisia kuvalla varustettuja paitoja tarvita irroittamaan raivokasta kannatusta pölyläisistä. Vain paperiviuhkat ja ihmispyramidi jäi puuttumaan.

Kauden 1. tupla-nolla: Jouni Tikkanen ja Jaakko Nyrölä (siis: 0-0)


AKTI-3/17: 9. (5 4 0 1 19–10 8 15 0,80)

Timo ei uskaltanut ajatella enempää, vaan keräsi kätyrinsä Nyrölän, ja Tikkasen joka oli ehtinyt lämmitellä jo viiden akti-ottelun verran, ja häipyi livakasti kilpailevaan pöytälätkätapahtumaan!

Jouni Tikkanen pelasi 5 ottelua. Ottelut lasketaan kaikkien aikojen ja kauden tilstoihin, mutta AKTI-3/17:ssa ne mitätöidään. AKTI-pisteitä kuitenkin viimeisen sijan mukaan.


KESÄ-8: voitto (22 15 3 4 81–45 33 50 0,75)

Eka kierros meni ismojohtoisesti, Tikkanen toinen ja Tiainen kolmas. Välillä Tikkasen Smurffilimppa loppui ja mies kävi kioskista tehokkaampia janonsammuttajia. Sit rupes peli kulkemaan mutta Tiainen vei silti runkosarjan puhtailla keskinäisillä matseilla.

Toiseen otteluun lataukset kääntyivät, huone oli tullut tunnelmallisen pimeäksi ja Tikkanen kompensoi pelaamalla ilman silmälaseja, jyräten finaaliin kokemuksen oikeudella.

Ensimmäisessä finaalissa yliopistolaisen peruspeli puri ja hymykin ehti suupieleen maailman löysimmän koneen upotessa Jussin verkkoon. Tiaisen 2 väärinpäin-spjassia oli nättejä, peli silti 2–4 Tikkasen johdettua miltei koko ottelun ajan.

Seuraavassa pelissä Jussi tasoitti finaalin kivenkovalla hyökkäyksellä upottaen kiekon Jounin verkkoon niin monella tavalla että katsojat joutuivat keksimään parille onnekkaalle "kikalle" nimiäkin.

Tikkanen napsautti valot päälle ja olisi saattanut jo henkisesti luovuttaa kun kolmannessa finaalissa Jussi otti 1–0 johdon pakki-vas.laita yhdistelmällä. Maaleja ei tahtonut tulla kumpaankaan päähän, Tikkasen peruskikat ja Tiaisen sentterit kimpoilivat tolpista. Niitä senttereitä kyllä yritettiin ihan tarpeeksi! Tuskaisia ynähdyksiä pääsi pelaajien suista. Lopulta Tikkanen kuitenkin sai nöyryytettyä Jussin boksia vasempaan etunurkkaan ja oli karmivan jatkoajan aika.

Tiainen sai yhden hyökkäyksen, joka kimposi Tikkasen maalivahdin selän takaa yläpesästä. Sitten Tikin nopea vastahyökkäys, josta Jussin mukaan kiekko eksyi vahingossa sentterille. Spjass lopetti jatkoajan lyhyeen ja Tiainen poistui hävinneenä mutisten jotain akateemisen kesäliigan tasosta. Parempi onni neljännellä kerralla! Muut onnittelut menevätkin Tikkaselle, hieno comeback!

Tikkasen jatkosuunnitelmista ei ole tietoa, jatkuvatko komeat vierailut vai kutsukovatko eläkepäivät ja Pölyn Hall of Fame?


KESÄ-9: voitto (19 14 2 3 75–47 30 50 0,78)

Unelmilla on kuitenkin tapana hajota. Ismon päivää tulivat synkentämään kovat nimet Tikkanen, Tiainen ja Järmälä.

Ensimmäisellä kierroksella Tiikerinsilmä Tikkanen piti kuria yllä ja menetti ainoastaan pisteen Järmälälle, joka hänkin selviytyi tappioitta.

Toinen kierros oli kihelmöivä. Tiainen ja Järmälä kisasivat maalikuninkuudesta ja Tikkanen jäähdytteli. Kaikki päätyivät 22 pisteeseen.

llan ensimmäinen trilleri oli Tikkasen ja Järppiksen kohtaaminen. 10 maalinen ensiottelu meni Järbälle 7–3. Smurffilimu oli taas vaihtunut kylmään Koffiin, joten Tikkasen peli heräsi ja seuraavat kaksi peliä irtosivatkin hänelle: 2–3 ja isosti 2–6.

Finaali oli siis viime kerran uusinta. Tasaiset pelit olivat kuitenkin Jouni Tikkasen heiniä ja kiekko tuntuikin pysyvän hänellä aikalailla. Konetta tuli tehtyä useampaan otteeseen tarkasti Jusan måålvaktenin ohi ja toinen perättäinen KESÄ-voitto oli sinetöity 4–3 ja 3–2.


AKTI-1/32: voitto (25 14 6 5 100–76 34 50 0,68)

Pleijaripareisssa Tikkanen koulutti Magnusta 2–0. Kake sai samat lukemat Timoa vastaan. Finaalissa Tikkanen näytti olevansa vahvempi latomalla kahdessa ottelussa 14 maalia.


AKTI-3/34: voitto (23 11 4 8 67–66 26 37 0,56)

Finaalisarjassa koettiin pieni yllätys kun Riku putosi pleijareista Tikkasen upean toisen kierroksen takia. Puhdas 5–0–0 kierros toi Jounin yllättäen pleijareihin, jossa tuli semifinaaleissa takkiin Uimoselta.


AKTI-5/36: kolmas (22 13 2 7 77–59 28 37 0,63)

Toiseksi finaaliinmenijäksi Tikkanen ja Laaka arpoivat jälkimmäisen. Hirveitä tuurimaaleja – ei sitä käy Rikunkaan kiistäminen.


AKTI-1/49: kolmas (16 10 1 5 66–48 21 37 0,65)

Näin Timo pääsi hallitsemaan runkosarjan ensimmäistä kierrosta, eikä edes paluun tehnyt Jouni Tikkanen tiikerinsilmineen voinut asialle mitään.

Toisella kierroksella nähtiin vanhan mestarin paluu vireeseen Tikkasen voittaessa kaikki ottelunsa, ja saavuttaen näin runkosarjan ykkössijan Timon nenän edestä.

Toisessa otteluparissa Pasi yllätti Tikkasen myös suoraan kahdessa ottelussa, jolloin varmistui uuden AKTI-voittajan synty.


» Tikkasen menestys pöytäjääkiekkoilun SM-kilpailuissa
» Tikkasen kuuluisuuksien gallerian etusivulle

 

 
   


© Akateeminen pöytälätkäyhdistys ry, 2000-2005