Suuri loppuhuipennus, kevät 2002

Tositarina

Kiehtova ilta oli edessä. Tomi Uimonen lähti suurena ennakkosuosikkina Suureen loppuhuipennukseen, sillä Jouni Tikkanen oli ilmoittutunut poissaolevaksi. Tikin tilalle nostettiin Pasi Vihinen, joka saikin heti vastaan Uimosen.

Pasin ja Uimon ottelupari oli selvää pässinlihaa. Uimonen teki yhden tai pari maalia enemmän kuin Vihinen ja se riitti. Yllätyksellisesti paikallekutsuttu Pasi lähti siis lämmittämään saunaa vaivaisten neljän ottelun jälkeen. Syyksi voidaan nähdä selvästi tilanteen yllätyksellisyys. Vihinen oli jo rantapallotunnelmissa.

 • (4-0) Tomi Uimonen - Pasi Vihinen : 5-1, 2-1, 4-3, 2-0

Toinen puolivälieräpari oli Ismo Aulaskari vastaan pykälällä yllätyksekseen noussut Niko "Terminaattori" Tuominen. Pojat olivat ehtineet hieoa kuvioita huippuunsa koko edellisen viikon Gurulassa, mistä seurauksena oli se, että Ismo joutui tekemään laskareita hirveässä kiireessä. Myöhemmin paljastui, että Nikolla oli loppuhuipennuksen aikana jopa laskarit keskeneräisinä tekeillä VSO:ssa.

Nikon suoritus oli valitettavasti samankaltainen kuin ensimmäisillä multitasking käyttöjärjestelmillä. Montaa asiaa ei pystytty suorittamaan kunnolla yhtä aikaa. Pelisuoritus kärsi selvästi mielessä pyörivistä tilastollisen matematiikan (tai whatever?) laskareista ja turpiin tuli. Painotuksista riippuen voidaan Nikon todeta saaneen vähemmän pahasti nokkiinsa kuin Pasin, mutta silti rumasti 0-4. Ismo lähti siis tästä kohti välieriä ja jäi odottamaan...

Oli Nikollakin paikkansa. Neljänenn ottelun jatkoaika olisi voinut kääntää kaiken, mutta Tuomisen hyökkäyksessä ei ollut riittävästi liikettä ja prinsiipit olivat hukassa.

 • (4-0) Ismo Aulaskari - Niko Tuominen : 3-1, 3-1, 3-1, 2-1j

Lumikki ja seitsemän ottelun trilleri. Jaakko Nyrölä oli viettänyt harjotusleirinsä koodaamalla hullun lailla. Viime viikon koodiputki oli estänyt Nyrölää osallistumasta neljään edelliseen AKTIin, joten hän tuli peliin aika lailla kylmiltään.Timo sen sijaan oli kiinnittänyt pelaajansa sinitarralla kotikenttään ja kylvänyt kiekot lattialle estääkseen salaisen harjoittelun (tiedäthän, että jos kiekot ovat lattialla eivätkä pelissä niin niitä ei juuri käytetä).

Timo aloitti sarjan kahdeksan maalin tekemisellä Jaakon yhtä vastaan. Huomasi selvästi kuinka Jaakon mopo oli ruosteessa. Sitten tuli nousu! Nyrölä tasoitti pelin ja voitti jatkoajan. Myös seuraava ottelu meni Jaakolle. Yllättäen Jackå oli mennyt otteluvoitoissa 2-1 johtoon. Timon oikean laidan boksintappajalaukaukset eivät tuntuneet riittävän.

Seuraavat kaksi ottelua Timo voitti tehden 150% enemmän maaleja kuin Jaakko. Ottelusarja meni katkolle. Timo nappasi 1-0 johdon, hukkasi sen, otti 2-1 johdon ja hukkasi senkin häviten 2-6. Jaakon kone ja peruskikka toimivat kuin Iso-Tryykärillä konsanaan (anteeksipyyntö Kristianille tästä heikosta vertauksesta).

Seitsemäs peli oli hermojen taistelua. En minä muista miten se tarkalleen meni, mutta Timo taisi tehdä kaksi peruskikkaa Jaakon yhtä vastaan. Se oli siinä.

 • (4-3) Timo Toivonen - Jaakko Nyrölä : 4-0, 4-5j, 2-3, 6-3, 4-1, 2-6, 2-1

Mikko Järvinen tuli selvinpäin turnaukseen. Nyt riitti jännitettävää. Pystyisikö Järskä raittiina samanlaiseen suoritukseen kuin muutamaviikko takaperin humalaisena SaToRuPin pöytälätkämestaruuskisoissa. Aijaijai... saapa nähdä.

Pylkkäsen Tuomas tankkasi itseensä läjän Unicafe-pöperöä ennen peliä. Nyt riitti jännitettävää. Saako Tuomas ruokamyrkytyksen vai pelkästään selkäänsä. Aijaijai... saapa nähdä.

Koska Järskä ei tehnyt yhdessäkään ottelussa alle neljää (4) maalia ja Pylkkäsen paras suoritus oli kolme (3) maalia voinette, rakas lukijakunta, arvata lopputuloksen.

 • (4-0) Mikko Järvinen - Tuomas Pylkkänen : 4-1, 4-2, 7-1, 4-3

Neljä ihmemiestä jäljellä

Tommy Uimonen sai vastaansa Micky Järvisen välierissä. Ja voi! Mikä teurastus siitä tulikaan. Maaliero 21-5 kertoo paljon.

Tässä vaiheessa on huomioitava, että seuraavaksi on edessä tilastoja menneisyyteen tiiraillen. Jos olet allerginen tilastoille ole hyvä ja käännä seuraavalle sivulle tai odota kunnes kuulet äänimerkin.

Niin... Järskä oli ensimmäinen pelaaja, joka... HÄMÄSIN! Oikeesti mun tilasto meni vaan keturalleen, koska Järskä oli jo viime syksynä Suuressa loppuhuipennuksessa, joka oli oikesti vähän pienempi (25%) kuin tämän kevään SLH.

Joo, mutta kuitenkin hienoa, että Järskä pelasi itsensä neljän parhaan joukkoon. Mitali jäi kuitenkin haaveeksi sillä Uimonen löylytti häntä otteluin 4-0. Pahimmassa pelissä tuli takkiin 8-1.

Neljänteen otteluunsa Järskä tosin heräsi. Siihenkin pari erää liian myöhään. 3-2 tappiolla ei pääse viidenteen otteluun kääntämään sarjaa.

 • (4-0) Tomi Uimonen - Mikko Järvinen : 4-1, 8-1, 6-1, 3-2

Toisessa välieräparissa pelin pääsi valitsemaan maajoukkuepelaaja Ismo Aulaskari. "Siinä on paska ruotsi", sanoi Vihinen ja Timo päätti alkaa pelaamisen Tsekin joukkueella. Se kannatti. Esitellään vielä toistakin pelaajaa. Sanotaan vaikka, että Timolla oli parta ajamatta.

Dadaa... Tsekki voitti ensimmäisen ottelun maalein 4-1. Jagr maalasi kahdesti ja Roman Checsakhskahsnek (ei tollasii voi osata kirjoittaa) torjui upeasti prosentilla 88,6. Ruotsin maalissa Tommy Salolla ei ollut paras päivä. Ingemar Stenmark ruotsalaisten valmennusjohdossa peräänkuulutti liikettä, etenkin vasemmalta laidalta.

Seuraavankin ottelun voitti Tsekki. Vähemmän niukasti vain. Tälläkertaa luvut olivat 4-3 ja Checakhckahnek sai sapiskaa kisapaikalla katsomossa olleelta presidentti Vaclav Havelilta. Huomiona voidaan mainita, että tällä kertaa Ismo siis pelasi Tsekin tasavallan joukkueella. Otteluvoitot siis 1-1.

Tsekki voitti TAAS! Nyt Checekjcasknek paransi otteitaan ja pelasi nollat. Jagr siirrettiin kakkosketjun laituriksi tekemään hattutempun (ikin' ollut varma, mutta se kuulostaa jutussa hyvältä). Tsekin neljänteen maaliin Jagr antoi syötön. Samalla Jagria vitutti ihan sikana kun hän lähti Pittsburghista. Nytkin olisi voinut olla NHL:n pleijareissa tavoittelemassa Stanley Cupia eikä jotain pientä lasipyttyä.

Hohhoijaa... eikö Ruotsista ole mihinkään? Tsekki voitti siis neljännenkin ottelun. Vaclav Havel esitti protestin kun Tsekkiä ei päästetty neljällä voitolla jatkoon vaan turnauksen tuomaristo väitti otteluiden olevan tasan 2-2. Ruotsi on tehnyt säälittävät kuusi (6) maalia Tsekin 16 maalia vastaan.

Johan tämä menee aivan naurettavaksi. Tsekki voittaa jo viidennen ottelun eikä pääse silti jatkoon. Vladimir Smirnov lupaa ottaa asian esille seuraavassa KOK:n kokouksessa. Juti toteaa, että ensimmäinen maali on ratkaiseva. Pasi Rautiainen jatkaa valmentamista Viron futisliigassa ja on autuaan tietämätön tästä farssista.

Kuudes ottelu keskeytyy Tsekin johtaessa 2-1. Ruotsin vasen laitahyökkääjä Mikke Renbergiä taklataan rajusti ja hän halvaantuu. Ottelu keskeeytetään 30 sekuntia ennen loppusummeria. Huutoa, mylvintää ja protesteja esitetään joka suuntaan. Sakke Pietilä kaivaa studiossa esiin fläppitaulun. Antero Mertaranta tilaa kebabin ranskalaisilla.

Kuudetta ottelua päästään jatkamaan kun tämä välieräottelu päätetään siirtää toiselle peliareenalle. Osat vaihtuvat hyvin mielenkiintoisesti. Tsekki tekee maalin ja siirtää ottelun jatkoajalle. ?!??!?!?

Niin... uudella areenalla entinen Tsekki onkin Suomi ja Ruotsi pelaakin Tsekin peliasussa. Epäselvääkö? Suosittelen Pseudotieteiden sivuaine-cumun (35 ov) suorittamista.

No niin. Jatkoaika. Tsekki tekee maalin, mutta kiekko tulee ulos maalista. Maalikameratarkistusta ei suoriteta! Vaclav Havel on saada sydänkohtauksen. Hajllis Harkimo harkitsee uutta maailmanympäripurjehdusta, mukaan voisi pyytää vaikka Jenni Dahlmanin.

Antikliimaksi. Maalista ulos tullut kiekko tulee Jutille omalla siniviivalla (huomatkaa, että äsken Juti oli vielä studion puolella oranssissa pikkutakissa). Timo J. ei mieti hetkeäkään vaan sutaisee kiekon Roman Chealkgjlaksgjnekin taakse. Tsekki on hävinnyt!

Seitsemäs ottelu. Ruotsilla on 5 tappiota, Tsekillä viisi voittoa ja yksi tappio, Suomella vain yksi voitto. Lähes kaikki on vielä avoinna, mutta tämä ottelu on ratkaiseva. Suomella ja Tsekillä on vielä mahdollisuus finaaliin.

Yllätyksien yllätys. Valko-Venäjä ei saa pelata. No ei se ollut mikään yllätys. Mutta illan jymypaukku on kun Suomi ottaa muhkean 3-1 voiton mahtavan puolustuspelin ansiosta. Pojat laittoivat oman pään kuntoon ja pelasivat omaa peliä eivätkä lähteneet vastustajan mukaan (häviäjän kanssa ei ole kivaa, senhän tietävät kaikki missit). Tamin prinsiipit tehosivat. Pentti Matikainen tekee tv-kameroiden edessä purkkakuplan.

 • (3-4) Ismo Aulaskari - Timo Toivonen : 1-4, 4-3, 0-4, 4-2, 1-3, 3-2j, 1-3

Finaali

Paluu arkeen. On aika pelata THC-maljasta. Voittaja saa sen kotiinsa aina 28.11. asti, jolloin pelataan seuraavan lopphuipennuksen finaali. Vastakkain ovat Tomi Uimonen (mestari, syksy 2000) ja Timo Toivonen (mestari, syksy 2002). Molemmat hakevat siis ensimmäistä kevätmestarututaan. Kummalle linnut laulavat ja kukat kukkivat. Sen tiedäme kohta.

Tilastopläjäys (kts. alle) kertoo Uimon ja Timon kohtaamiset AKTI-liigan runkosarjassa. Siitä käy ilmi Uimosen ultimaattinen dominanssi. Ei ole epäselvää kuka on ennakkosuosikki.

 Pelaaja  O V T H  +  -  P +/- TMP  PMP  PPP
 -------------------------------------------------------
 Uimonen  6 5 1 0 24  5 11  19 4.00 0.83 1.83
 Toivonen 6 0 1 5  5 24  1 -19 0.83 4.00 0.17

Kuten tiedetään, on olemassa sanonta: valhe, emävalhe, tilasto. Tilastokeskus ei yhdy väittämään. Kuitenkin vastoin ennakko-odotuksia Timo tekee ensimmäisen ottelun varsinaisella peliajalla jo kaksi maalia, mikä on 1.17 maalia yli ennusteen. Tomi Uimonen taas jää 50% tavoitteestaan. Siirrytään jatkoajalle. Kiekko uppoaa kolehtihaaviin ja Timo ottaa yllätyksellisen 1-0 otteluvoittojohdon.

Toinekin ottelu on karmivaa kahvakiekkoa ja puolustuspelaamista. Kaukana ovat ne ajat, jolloin NHL:n maalipörssi voitettiin 76 maalilla ja tulokaskaudella tehtiin yli 100 tehopistettä. Tilanteesta 1-1 mennään jatkoajalle.

Tulospörssissä ei olla enää varmoja miten rakaisu syntyi. Lainaamme kuitenkin katkelman eräästä toisesta ottelusta: "...Tsekki tekee maalin, mutta kiekko tulee ulos maalista. Maalikameratarkistusta ei suoriteta! ... Maalista ulos tullut kiekko tulee Jutille omalla siniviivalla Timo J. ei mieti hetkeäkään vaan sutaisee kiekon Roman Chealkgjlaksgjnekin taakse. Tsekki on hävinnyt!"

On kuitenkin huomioitava, että Uimonen pelasi ottelussa Tsekin tasavallalla ja voitti silti ottelun jatkoajalla 2-1 Timon suomiverkkarijoukkuetta vastaan. Ottelut tasan 1-1.

Sitten mennään massakentälle, jossa Timo koluttaa Tomia luvuin 6-0 ja ottaa erän nimiinsä. Grand slamiin on kuitenkin vielä vähintään kaksi erää matkaa.

Muistelkaamme taas aikaa, jolloin Mogilny ja Selänne tekivät paljon maalja. Muistakaamme myös kausi, jolloin Brett Hull teki 50 maalia 50 ottelussa. Tämäkin vähämaalinen ottelu päätyy Uimoselle. Valotaululla komeilee 2-1. Otteluvoitot taas tasan.

Jaakkoa jännittää. Mitä jos tämäkin ottelusarja menee Timolla seitsemänteen peliin. Siltä ei näytä kun Uimonen tekee lähes yhtä paljon maaleja kuin neljässä edellisessä ottelussa yhteensä. 5-3 voitto vie mestauuden katkolle.

Wimbledonissa erä ratkeaa rystyltä Timolle 6-4 ja siirrytään ratkaisevaan erään. Härregud! Eivätkö pojat muistaneet puolustaa laisinkaan! Kymmenen maalia. Kyllä siitä maalikarkelosta voisi vaikka maksaa sen 250 euroa, minkä MM-kisojen 2003 finaalipaketin liput maksavat. Etenkin jos siellä olisi Suomi voittamassa kuten nyt.

Takaisin kokoushuone Cajsaan Uudelle ylioppilastalolle. Roman Checalkscacmnek pitää nolapelin ja Tsekki tuulettaa maailmanmestaruu... prkl. Piti pysyä Cajsassa. No... Timo voittaa ottelun 3-0 ja puolustaa siten menestyksekkäästi syksyn mestaruuttaan. Uimonen on lyöty.

 • (3-4) Tomi Uimonen - Timo Toivonen : 2-3j, 2-1j, 0-6, 2-1, 5-3, 4-6, 0-3

Tuikataas tähän vielä seitsemän finaaliottelun statsit.

 Pelaaja  O V T H  +  - P +/- TMP  PMP  PPP
 ------------------------------------------------------
 Toivonen 7 4 - 3 23 15 8  8  3.29 2.14 1.14
 Uimonen  7 3 - 4 15 23 6 -8  2.14 3.29 0.86

Et' sen pituinen se. Saunaillasta on tieto hankittava kuulopuheista tai 7 päivää -lehdestä. Eli miten kävi Nikon ja ulkkarityttöjen, vai kävikö kuinkaan?


Puolivälierät

 • (4-0) Tomi Uimonen - Pasi Vihinen : 5-1, 2-1, 4-3, 2-0
 • (4-0) Ismo Aulaskari - Niko Tuominen : 3-1, 3-1, 3-1, 2-1j
 • (4-3) Timo Toivonen - Jaakko Nyrölä : 4-0, 4-5j, 2-3, 6-3, 4-1, 2-6, 2-1
 • (4-0) Mikko Järvinen - Tuomas Pylkkänen : 4-1, 4-2, 7-1, 4-3

Välierät

 • (4-0) Tomi Uimonen - Mikko Järvinen : 4-1, 8-1, 6-1, 3-2
 • (3-4) Ismo Aulaskari - Timo Toivonen : 1-4, 4-3, 0-4, 4-2, 1-3, 3-2j, 1-3

Finaali

 • (3-4) Tomi Uimonen - Timo Toivonen : 2-3j, 2-1j, 0-6, 2-1, 5-3, 4-6, 0-3

Lopulliset sijat

 1. Timo Toivonen
 2. Tomi Uimonen
 3. Ismo Aulaskari
 4. Mikko Järvinen
 5. Tuomas Pylkkänen
 6. Jaakko Nyrölä
 7. Niko Tuominen
 8. Pasi Vihinen

 

 
   


© Akateeminen pöytälätkäyhdistys ry, 2000-2002