Satakuntalaisen Osakunnan päytäjääkiekon mestaruusturnaus, kevät 2002

Tositarina

Keskiviikkona 3. huhtikuuta pelattiin perinteinen Satakuntalaisen Osakunnan pöytäjääkiekon mestaruusturnaus. Paikalla oli osakunnan omat ylpeydet ja lisäksi neljä Akateemisen pöytälätkäyhdistyksen edustajaa. Yhdessä päätettiin pelata kaksinkertainen runkosarja ja sen perään pudotuspelit. Puoli vuotta osakuntalaisilta piilossa olleet pöydät haettiin varastosta ja viriteltiin pelikuntoon.

Konsulimoguli jyrän alle ja maitojunaan, eli ensimmäinen kierros

Alkusarjan ensimmäinen kierros noudatteli hyvin pitkälti ennakko-odotuksia. Toivosen Timo pelasi perusvarmaa peliä voittaen kuudesta pelistään neljä. Suurin yllätys oli Timon häviö osakunnan Lehtisen Tuomakselle. Aulaskarin Ismo taas ei jättänyt mitään sattuman varaan vaan voitti viisi peliä. Ainoa kauneusvirhe tuli tasapelistä Vihisen Pasia vastaan. Pasi pelasi tasaisen ensimmäisen kierroksen, peräti kolme tasapeliä. Ainoa häviö tuli Timolle. Järvisen Mikko ei oikein tiennyt missä mennään ja hävisi niukasti Timolle ja Korten Markolle. Lehtisen Tuomas yllätti miltei kaikki housut kintuissa. Kaksi pistettä lipsahti vain Ismolle ja Järskälle. Marko sai perinteisen voimakiekon harrastajana kaksi päänahkaa. Järskä ja Korkeaojan Juho jäivät jyrän alle. Juhoa odoteltiin ensin kotvanen, mutta niin vain tuo konsulimoguli ehti mukaan peleihin ja hävisi ne kaikki.

Ensimmäisen kierroksen tulokset

Kierros 1 1. TT 2. PV 3. MK 4. IA 5. MJ 6. TL 7. JK
1. Timo Toivonen   4-1 2-1 2-3 2-3 4-7 7-1
2. Pasi Vihinen 1-4   4-2 4-4 2-2 3-3 5-0
3. Marko Korte 1-2 2-4   1-6 4-2 1-7 2-1
4. Ismo Aulaskari 3-2 4-4 6-1   1-0 5-1 6-0
5. Mikko Järvinen 3-2 2-2 2-4 0-1   5-3 5-2
6. Tuomas Lehtinen 7-4 3-3 7-1 1-5 3-5   3-2
7. Juho Korkeaoja 1-7 0-5 1-2 0-6 2-5 2-3  

Monivivahteinen toinen kierros

Toinen kierros oli myös ilahduttavan monipuolinen. Ismo vähän löysäsi tahtia, muttei hävinnyt kuin Pasille. Pisteet riittivät ja runkosarja Ismolle. Kierroksen paras oli selkeästi peliään parantanut Timo. Ainoa pistemenetys tuli Ismolle tasapelistä. Pisteet riittivät selkeästi runkosarjan toiseen sijaan.

Pasi pelaili samaa tahtia kuin ensimmäisen kierroksenkin. Tuloksena kolme voittoa, pari tappiota ja runkosarjan kolmas sija. Lehtisen Tuomaan peli hiukan hapuili, mutta tuloksena oli kuitenkin kaksi voittoa. Järskän kiinnostus näytti jo menneen, mies oli kuin varjo parhaimmista päivistään. Hikiset voitot Lehtisestä ja Markosta takasi vaivaiset neljä pistettä. Järskällä ja Tuomaksella oli molemmilla 11 pistettä, mutta keskinäisten otteluiden perusteella Järskä pokkasi neljännen ja Tuomas viidennen sijan.

Marko ei saanut toisella kierroksella enää riittävästi voimaa peliin, eikä pistehanat auenneet kertaakaan. Runkosarjassa kuitenkin kuudes tila. Konsulimoguli Korkeaojalle tuli "joku meno", eikä mies "ehtinyt" enää pelaamaan. Miehelle kuitenkin annettiin osallistumisesta palkinnoksi seitsemäs sija.

Toisen kierroksen tulokset

Kierros 2 1. TT 2. PV 3. MK 4. IA 5. MJ 6. TL 7. JK
1. Timo Toivonen   5-3 6-1 2-2 3-1 6-2 -
2. Pasi Vihinen 3-5   8-3 4-1 2-0 2-4 -
3. Marko Korte 1-6 3-8   1-2 1-4 2-6 -
4. Ismo Aulaskari 2-2 1-4 2-1   5-0 3-0 -
5. Mikko Järvinen 1-3 0-2 4-1 0-5   5-2 -
6. Tuomas Lehtinen 2-6 4-2 6-2 0-3 2-5   -
7. Juho Korkeaoja - - - - - -  

Runkosarjan lopullinen tilanne

(pelit, voitetut, tasapelit, häviöt, tehdyt, päästetyt, pisteet)

Alkusarjan loppu O V T H  +  - P
1. Aulaskari Ismo 11 8 2 1 38 15 18
2. Toivonen Timo 11 7 1 3 43 25 15
3. Vihinen Pasi 11 5 3 3 38 28 13
4. Järvinen Mikko 11 5 1 5 27 27 11
5. Lehtinen Tuomas 11 5 1 5 38 38 11
6. Korte Marko 11 2 0 9 19 48 4
7. Korkeaoja Juho 6 0 0 6 6 28 0

Kuusi pelaajaa pudotuspeleihin

Puolivälierät pelattiin paras kolmesta systeemillä. Aulaskarin Ismo ja Toivosen Timo pääsivät suoraan välieriin runkosarjan sijoituksen perusteella, mutta Pasi ja Marko, sekä Mikko ja Tuomas joutuivat pelaamaan paikastaan välierissä.

Ottelut Pasin ja Markon kesken alkoivat melkoisella shokki-yllätyksellä kun Marko otti reilulla kokemäkeläisellä voimakiekolla niukan voiton kynäilevästä fyysikosta. Pasi kuitenkin kokosi itsensä, ja voitti seuraavat kaksi peliä. Tosin erot olivat pieniä.

Mikko ja Tuomas pelasivat todellisen paikallisottelun. Häviäjä tulisi varmasti kuulemaan asiasta vielä pitkään. Joku oli ilmeisesti pistänyt Järskän röökeihin jotain miestä kovempaa piristettä, sillä koneet ja peruskikat helähtivät miltei joka kerta reppuun. Tuloksena suvereeni tupla-voitto ja paikka välierissä

Puolivälierätulokset: (paras kolmesta)

Järvinen - Lehtinen : 6-4, 7-0
Vihinen - Korte : 2-3, 2-1, 3-0

VihitizerVoi mitkä välierät!

Välierät olivatkin sitten yllätyksiä täynnä. Aulaskari ja Toivonen olivat levänneet mukavasti sohvalla lekotellen ja kaljaa juoden puolivälieräpelien ajan.

Timo lähti sarjaan Pasia vastaan selvänä ennakkosuosikkina ja voittikin ensimmäisen pelin. Pasi kuitenkin näytti mitä on fyysikon kiukku ja vei toisen pelin. Thrilleri oli valmis kun kolmas peli lähti jatkoajalle.

Kiekko pudotettiin keskiympyrään ja Timo rupesi välittömästi kovaan hyökkäykseen. Pasin puolustuslinja piti kuitenkin mallikkaasti ja kesken Timon myllytyksen Pasi sai kiekon vasemmalle pakille ja nopeasti heitti sen avointa kaistaa pitkin sisään. Pölyn hallitseva mestari nöyrtyi hieman epäuskoisen näköisenä.

Kuvassa: Pasi Vihinen tekee selvää Timo Toivosesta.

JärskäIsmo tuntui olevan Järskää vastaan aika unessa ja ensimmäisessä kohtaamisessa Järskä nakkasi kiekkoa peruspelillään sisään. Toisessa pelissä Ismo kuitenkin kokosi itsensä ja voitti pelin selvästi.

Järskä kuitenkin teki jymy-yllätyksen ja puolusti Ismon nurin kolmannessa pelissä.
Näin runkosarjan ehdoton suosikki ja viime syksyn Saton mestari oli pudotettu mestaruustaistosta. Järskä myhäili saatuaan revanssin viime syksyisestä kirvelevästä finaalitappiosta.

Kuvassa: Mikko Järvinen kampeaa Ismo Aulaskaria nurin.

Välierätulokset: (paras kolmesta)

Aulaskari - Järvinen : 1-4, 7-2, 1-2
Toivonen - Vihinen : 2-1, 1-3, 2-3j

IzmoOn se pronssi sentään voitettu mitali...

Pronssiottelussa Ismo Aulaskari voitti Timon niukasti 3-2. Oli tainnut mennä pojilta jo suurin into, kun kirkas kiertopalkinto oli mennyt jo ohi suun.

Pronssiottelu: (laakista poikki)

Aulaskari - Toivonen : 3-2

Kuvassa: Ismo omii pronssia itselleen.

Yllätkysellinen finaalikaksikko kohtaa

Finaali olikin sitten Pasin ja Järskän välillä tiukkaa puolustuksen juhlaa. Pasi aloitti vahvasti ja menikin johtoon, mutta Järskä onnistui Pasin virheistä tekemään muutaman helpon byyrin ja voitti lopulta 3-2.Toisen ottelun alkaessa ilmassa oli jo väkevä miehen haju, eikä finalistit saaneet toisistaan eroa juuri mitenkään. Järskä meni kaksi kertaa johtoon, mutta Pasi onnistui molemmilla kerroilla tasoittamaan. Niinpä päädyttiin jatkoajalle.

Heti alkuun Pasi oli niukasti niskan päällä, mutta Järskän puolustus kesti, eikä omissa päässyt kolisemaan. Ottelu ratkesi kesken Pasin painostuksen, kun Järskä pääsi vasemmalla pakilla ohjaamaan kiekon löysähkösti maaliin. Mestaruus palasi vuosien jälkeen satolaisille.

Finaalin tulokset: (paras kolmesta)

Järvinen - Vihinen : 3-2, 3-2j

Kuvassa: Saton edustaja Toni Kordelin luovuttaa Mikko Järviselle perinteisen kirkkaan lahjan.

Mitä jäi käteen?

Turnaus oli kokonaisuudessaan erittäin onnistunut. Melkoisina yllätyksinä voi pitää Ismon ja Timon putoamista välierissä. Järskän pärjäämisen on arveltu johtuvan alkoholittomasta linjasta pelien aikana. Mies väitti olevansa krapulassa, mutta tiedä häntä. Puolustus toimi kuitenkin loppupeleissä mallikkaasti, eikä yhtä välierätappiota Ismolle lukuun ottamatta Järskälle tehty yhdessäkään matsissa yli kahta maalia.

Pasi pelasi erittäin tasaisen turnauksen ja rentoutuminen pudotuspeleissä nosti puolustuksen tason korkealle. Timo ei kolmessa ottelussa tehnyt Pasia vastaan kuin viisi maalia, eikä Järskäkään finaalin yhteensä kuudella maalillaan hirveästi päässyt mässäilemään.

Ismo oli alkusarjassa kova luu, mutta Järskä yllättäen puolusti miehen nurin välierissä. Mies Karjalasta pelasi kuitenkin ehjän turnauksen ja puolusti mestaruuttaan komeasti. Puolustus toimi todella hyvin koko turnauksen ajan, miehelle ei tehty koko turnauksen aikana kuin 25 maalia ja pelejä oli kuitenkin yhteensä 15.

Timo aloitti pelaamisen vasta alkusarjan toisella kierroksella, eikä pystynyt enää nousemaan runkosarjan voittoon. Tämä saattoi koitua kohtalokkaaksi, koska mies olisi välierissä päässyt tällöin Järskää vastaan ja hän olisi varmasti ollut mieluisampi vastus kuin Pasi. Kokonaisuudessaan kuitenkin ihan mukiinmenevää pelaamista.

Lehtisen Tuomas pelasi todella hyvän turnauksen ja oli ensimmäisen kierroksen jälkeen jopa kolmantena. Pelin taso kuitenkin laski toisella kierroksella loppuivat, eikä paukut riittäneet enää puolivälierissä Järskää vastaan.
Marko pelasi tapansa mukaan kovaa ja korkealta ja löylytti jopa Järskää kerran oikein huoltomiehen kädestä. Pelin taso oli selvästi parantunut viime syksystä, mutta Pasi oli puolivälierissä vielä niukasti parempi. Yksi voitto puolivälierissä kuitenkin osoittaa, ettei tahdosta ole puutetta.

Konsulimoguli Korkeaoja saapui tilaisuuteen myöhässä ja lähti ajoissa. No tulipahan käytyä. Ensimmäisellä kierroksella mies hävisi jokaisen pelin, joten pieni harjoittelu ehkä voisi olla paikoillaan. Sääli ettei pöytälätkää ole käännetty vielä ps2:lle.

Lopulliset sijoitukset

  1. Mikko Järvinen, SatO & PÖLY
  2. Pasi Vihinen, PÖLY
  3. Ismo Aulaskari, PÖLY
  4. Timo Toivonen, PÖLY
  5. Tuomas Lehtinen, SatO
  6. Marko Korte, SatO
  7. Juho Korkeaoja, SatO

Kuvassa: Alhaalla oikealla Mikko Järvinen, vasemmalla Ismo Aulaskari, oikealla takana Timo Toivonen ja takana keskellä Pasi Vihinen.

Viimeiset sanat

Turnaus osoitti, että myös Satakuntalaisesta Osakunnasta löytyy vielä kovia pelimiehiä. Vaikka Järskä edustaakin nykyään Akateemista Pöytälätkäyhdistystä, voidaan hänen mestaruuttaan pitää täysin SaToRuPin voittona. Titteli palasi taloon vuosien jälkeen. Toivottavasti syksyllä saadaan vanhat Saton pelimiehet kuten PQ ja Masa mukaan, niin päästään taas testaamaan vierailijoiden kunto. Syksyllä palataan asiaan.

Tositarinan teille toimitti Mikko "Järskä" Järvinen.
 

 
   


© Akateeminen pöytälätkäyhdistys ry, 2000-2002